Overlijden huurder en procedure Wat moet u doen wanneer uw huurder overlijdt?
In 2018 keurde het Waals Gewest een decreet goed met betrekking tot het overlijden van een huurder tijdens het huurcontract. Een huurovereenkomst eindigt in principe drie maanden na het overlijden van de huurder, zonder opzegtermijn of vergoeding.
Onder bepaalde voorwaarden maakt de tussenkomst van een gerechtsdeurwaarder het mogelijk om de huurovereenkomst met onmiddellijke ingang te beëindigen.
De woning is leeg op het moment van overlijden van de huurder
Indien het gehuurde pand op het moment van het overlijden van de huurder onbewoond en leeg is, is het mogelijk de huurovereenkomst vóór het einde van de periode van 3 maanden te beëindigen. Het volstaat een gerechtsdeurwaarder te laten constateren dat de woning leeg staat.
De woning is gemeubileerd, maar onbewoond op het moment van overlijden van de huurder
Indien de woning nog gemeubileerd is, kan de verhuurder zijn eigendom laten ontruimen door een deurwaarder. Deze maakt dan op kosten van de erfgenamen van de overleden huurder een inventaris op van de in de woning aanwezige goederen en de verhuurder kan er vervolgens over beschikken.
Wat moet u doen bij het overlijden van uw huurder?
Neem contact op met interVentus voor een afspraak om de status van uw huurpand te laten vaststellen. Is het bewoond, niet bewoond, gemeubeld, ... Het is raadzaam het pand niet te betreden zonder een gerechtsdeurwaarder om een eventuele klacht van de potentiële erfgenamen van uw huurder te vermijden.
De huurwaarborg terugvorderen
De verhuurder kan vervolgens de huurwaarborg terugvorderen door een verzoek in te dienen bij de vrederechter.
Meer informatie nodig over vaststellingsprocedures in de provincie Luik?
Wil u graag meer weten over hoe interVentus u kan helpen bij het overlijden van uw huurder in Luik en omstreken? Contacteer ons via ons online contactformulier.
Doe een beroep op ons :
De beoordelingen van onze klanten
De evaluaties worden beheerd door E-net Business tools